2314004243 elenabechtsi@hotmail.comΒασ. Όλγας 76, Θεσ/νίκη

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο ποικίλουν και σίγουρα είναι μια απόφαση που δεν έρχεται το ίδιο εύκολα σε όλους. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια:

  • εάν αντιμετωπίζει έντονα σωματικά συμπτώματα που δεν εξηγούνται ιατρικά,
  • εάν έχει υποστεί ένα τραυματικό γεγονός και δεν μπορεί να το ξεπεράσει,
  • εάν βιώνει έντονη δυσφορία και ανησυχία στην καθημερινότητα του με συνέπεια τη μείωση της λειτουργικότητας,
  • εάν δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις,
  • εάν τίποτα από αυτά που έχει κάνει δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει.

Αυτές είναι μερικές μόνο συνθήκες στις οποίες η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά αλλά και να βοηθήσει στο βάθος καθώς μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία ο θεραπευόμενος αναπλαισιώνει το πρόβλημα που τον απασχολεί και έτσι φωτίζονται δρόμοι που δεν έβλεπε προηγουμένως.

Η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για να τη βάλουμε σε δεύτερη μοίρα καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής μας. Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από το είδος και την ένταση του προβλήματος και ο σκοπός της είναι η επίλυση των ψυχολογικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος. Σε κάθε περίπτωση είναι μια διαδικασία με αρχή, μέση και τέλος, το οποίο τέλος συναποφασίζουν θεραπευτής και θεραπευόμενος. Η ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι μια προσωπική επένδυση που το ίδιο το άτομο θα αποφασίσει πότε και αν είναι έτοιμο να κάνει.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνεργατική δουλειά ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο ώστε ο δεύτερος να μάθει να βρίσκει μόνος του τις λύσεις στα διάφορα προβλήματα που θα προκύπτουν στη ζωή του. Ο ρόλος του ψυχολόγου – θεραπευτή είναι να κατανοήσει την πραγματικότητα του άλλου και με βάση την αποδοχή και την επιστημονική του επάρκεια να τον βοηθήσει στην αλλαγή. Από την πλευρά του θεραπευόμενου θεωρείται απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή και η δέσμευση του στη θεραπεία με τελικό στόχο να γίνει ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του!

Η τήρηση και διασφάλιση του απορρήτου είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπευτικής διαδικασίας. Η παροχή των υπηρεσιών του ψυχολόγου χαρακτηρίζεται από εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα συνεπώς είναι αδύνατο να διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία. Οι ψυχολόγοι δεσμεύονται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας για την απόλυτη διασφάλιση του απορρήτου και οι μοναδικές περιπτώσεις στις οποίες παραβιάζεται το απόρρητο είναι εάν κάποιος κινδυνεύει σοβαρά να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους καθώς και εάν ένα παιδί-ανήλικος κακοποιείται. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο θεραπευόμενος ενημερώνεται.

Με βάση τις πολυάριθμες έρευνες και τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών η ψυχοθεραπεία φαίνεται πως έχει αποτελέσματα και είναι ωφέλιμη για διάφορους τύπους δυσκολιών και προβλημάτων. Έτσι, παρόλο που η ψυχολογία είναι ένας σχετικά καινούργιος επιστημονικός κλάδος, οι τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά την ψυχοθεραπεία έχουν μελετηθεί και είναι έγκυρα και αξιόπιστα. Φυσικά εάν ο ψυχολόγος θεωρήσει ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι ιδανική ή ικανή για τις ανάγκες ενός θεραπευόμενου θα μπορέσει να παραπέμψει κατάλληλα σε έναν άλλο ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταυτίζουν το επάγγελμα του ψυχολόγου με του ψυχιάτρου. Είναι αλήθεια ότι τα δυο αυτά επαγγέλματα έχουν πολλά κοινά καθώς είναι ειδικότητες που ασχολούνται με την ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά έχουν και κάποιες βασικές διαφορές.

Κατ’ αρχήν, ο ψυχίατρος είναι γιατρός δηλαδή είναι κάποιος που έχει τελειώσει ιατρική και έχει εξειδικευτεί στην ψυχιατρική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαγιγνώσκει τις ψυχικές διαταραχές και είναι ο μόνος που έχει τη νομική άδεια να συνταγογραφεί το κατάλληλο ψυχοφάρμακο. Από την άλλη, ο ψυχολόγος έχει τελειώσει σπουδές ψυχολογίας που σημαίνει ότι έχει ασχοληθεί θεωρητικά με την ανθρώπινη ψυχή, σκέψη και συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι της ψυχολογίας όπως η εργασιακή, η εκπαιδευτική, η νευροψυχολογία κ.α, όμως ο ψυχολόγος που ασχολείται με την αντιμετώπιση των ψυχολογικών δυσκολιών πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην κλινική ή συμβουλευτική ψυχολογία.

Τέλος, ψυχοθεραπευτής είναι όποιος έχει εκπαιδευτεί (με τουλάχιστον τριετή ή τετραετή εκπαίδευση) σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, θεραπευτικής αντιμετώπισης δηλαδή των ψυχικών διαταραχών μέσω του λόγου και της συζήτησης χωρίς ψυχοφάρμακα ή άλλες βιολογικές μεθόδους. Την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή μπορεί να αποκτήσει μόνο ένας ψυχολόγος ή ένας ψυχίατρος που έχει πραγματοποιήσει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ρωτήστε με για ότι σας απασχολεί

Στείλτε μου τον προβληματισμό σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν

Close Menu
Αλλαγή Μεγέθους Χαρακτήρων
Αλλαγή Αντίθεσης