2314004243 elenabechtsi@hotmail.comΒασ. Όλγας 76, Θεσ/νίκη
Πώς να είστε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας

Πώς να είστε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας

Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά που διαμορφώνουν τα παιδιά καθορίζεται σίγουρα από γονιδιακούς παράγοντες αλλά κυρίως από τις παραστάσεις που έχουν στην καθημερινότητα τους, καθώς αυτές θα δώσουν την κατεύθυνση για το ποια χαρακτηριστικά θα εκδηλωθούν ή όχι.

Τα παιδιά απορροφούν εικόνες και αντιδράσεις του περιβάλλοντος τους και μιμούνται!

Μιμούνται κυρίως τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές και τις στάσεις των γονιών τους που είναι οι πρώτοι ‘σημαντικοί άλλοι’ για αυτά και λειτουργούν ως τα ισχυρότερα πρότυπα στη ζωή τους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν μέσω της μίμησης και πως οι ίδιοι αποτελούν πρότυπα για αυτά.

Γνωρίζοντας ότι η αρνητική συμπεριφορά μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στα παιδιά για την αναπαραγωγή της αλλά και πως τα θετικά χαρακτηριστικά μπορούν να μιμηθούν από αυτά, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους και να επιδιώκουν να συμπεριφέρονται έτσι όπως θα ήθελαν και τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται.

Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαδικασία ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών με βάση της το ότι σημασία δεν έχει τι λένε οι γονείς στα παιδιά τους να κάνουν ή να μην κάνουν, αλλά τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι ίδιοι.

Βασικά ζητήματα της καθημερινότητας στα οποία λειτουργείτε ως πρότυπο:

  • Σωστή διατροφή. Εάν θέλετε να τρώει το παιδί σας πιο υγιεινά αναλογιστείτε τη δική σας διατροφή. Αποφεύγετε να αγοράζετε γλυκά και έτοιμα σνακ και εντάξτε στη διατροφική σας ρουτίνα φρούτα και λαχανικά. Μετά από ένα διάστημα αυτά θα ζητάει και εκείνο.
  • Λίγη ώρα στις οθόνες. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να βλέπετε το παιδί σας συνέχεια πάνω από ένα τάμπλετ, κινητό κλπ. Σκεφτείτε πόσο εθισμένοι είστε εσείς με τις οθόνες και προσπαθήστε να ορίσετε συγκεκριμένο χρόνο ενασχόλησης με αυτές. Επιπλέον, αποκτήστε άλλες δραστηριότητες όπως διάβασμα βιβλίων, άθληση.
  • Ανοιχτή επικοινωνία και κουβέντα. Ένας τρόπος για να σας ανοίγεται το παιδί σας και να μοιράζεται μαζί σας το πως ήταν η μέρα του στο σχολείο, αν το στενοχωρεί κάτι κλπ., είναι να κάνετε και εσείς το ίδιο. Δοκιμάστε να ανοίξετε την κουβέντα με το πως περάσατε εσείς την ημέρα σας, αποφεύγοντας βέβαια πληροφορίες που μπορεί να του είναι δυσνόητες.
  • Συγνώμη. Μην αμελείτε ή διστάζετε να ζητήσετε συγνώμη και στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Εάν νιώσετε ότι κάνατε κάποιο λάθος ή ότι ήσασταν υπερβολικοί είναι πολύ σημαντικό να πείτε πως μετανιώσατε. Αυτό τα παιδιά το εκτιμούν, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση τους και το μιμούνται.
  • Ώριμος θυμός. Όσο δύσκολο κι αν είναι, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τον εαυτό σας όταν θυμώνετε. Να εξηγείτε τι σας θύμωσε και να βάζετε τους κανόνες σας χωρίς φωνές και βρισιές. Έτσι ήρεμα και ώριμα θα μάθει να θυμώνει και το παιδί σας.

Για ραντεβού ή επικοινωνία με την ψυχολόγο, μη διστάσετε να καλέσετε στο 2314004243.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu